ONO ŠTO JEDEMO, ČINI NAS ONIM ŠTO JESMO...

Published on 11/27,2015

ONO ŠTO JEDEMO, ČINI NAS ONIM ŠTO JESMO

 

 

Nepravilna ishrana ugrožava naš život , zato što ponekad, previše nije dovoljno a nedovoljno je često previše …

Hrana  je oduvek bila jedno od najvećih životnih zadovoljstava. Drevni narodi znali su mnogo o hrani.

Smatrali su da je blagoslovom koji ponekad može da postane prokletstvo.

Ono što jedemo čini nas onim što jesmo.

Najmanje 3 puta dnevno jedemo različite obroke koji sadrže hranljive sastojke bitne za naše zdravlje.

Hrana I piće nas održavaju u životu.

Važno je hraniti se pravilno da bi :

·        Naše telo bilo zdravo

·        Naš um bio zdrav

·        Uživali u svom radu

·        Bili srećni

Nedostatak samo jednog vitamina u ishrani može da bude fatalan za naše zdravlje.

Bez hrane , nema života!

Ništa ne može da zameni hranu!

Zavaravamo svoj stomak

Kupujemo gotovu hranu koja je : 

·        Često nepravilno pripremljena, na  ulici ili  u prodavnicama brze hrane

·        Puna bakterija, virusa, prašine

·        Veoma lošeg kvaliteta, I čuvana na sumnjivimmestima

·        Previše teška za naš stomak

·        Puna masti, šećera, I holesterola

·        Potencijalni uzrok bolesti

·        Bez hranljivih vrednosti

Za nas hrana ne može biti hrana ako je : 

·        Konzervisana, ali otrovna

·        Zamrznuta, ali bez kljućnih sastojaka

·        Ukusna, ali sa aditivima I hormonima

·        Lepa, ali genetski modifikovana

·        Brza, ali nosi bolest u sebi

Zbog  toga što ; 

·        Imamo previše obaveza

·        Živimo suviše brzo

·        Nemamo vremena da pripremamo svežu hranu

 

 

 

Rezultat?  Mi I dalje jedemo, a još uvek smo gladni!

Neprijatelji zdravlja sa hranom ulaze u naš stomak I prouzrokuju ozbiljne bolesti.

Koliko puta ste imali ili osetili…..

Glavobolju, kiselinu u želucu, drhtavicu, slabost, visoku temperaturu, čak I groznicu, mučninu, vrtoglavicu, trovanje, dijareju, bol u želucu, bol u stomaku, povraćanje, gubitak apetita, odbojnost prema hrani,  alergiju, zatvor, gasove, nesanicu, dehidrataciju, naduvenost.

A  zdravstveni  problemi ne biraju mesto I vreme….

Sigurno ste shvatili šta je uzrok svemu tome…

Da li ste znali da je 65 % svih naših zdravstvenih problema prouzrokovano nepravilnom ishranom?

Bolesti prouzrokovane nepravilnom ishranom potvrdjene su istraživanjem u Evropi I SAD

45% pati od gojaznosti, 38% pati od visokog krvnog pritiska 35% ima probleme sa cirkulacijom, 31% rizikuje da doživi srčani udar, 28% pati od gastritisa  I ima probleme sa varenjem.

Osnovni sastojci naše ishrane su; 

Masti

So

Šećer

I ukoliko nisu dobro izbalansirani, postaju smrtonosni za naše telo.

 

Gojaznost je drugi uzrok smrti u SAD

U svetu ima 300.000 000 preterano gojaznih ljudi.

U Evropi je proteklih 20 godina

·        Udvostručen broj gojazne dece

·        Utrostručen broj gojaznih adolescenata

Pored zdravstvenih problema, ova deca I adolescenti često pate od

1.      Nedostatka samopouzdanja

2.      Kliničke depresije

Ljudi koji su gojazni u detinjstvu rizikuju da budu gojazni I u odraslom dobu. 

A razlog za to je nepravilna ishrana!

60%  od ukupnog broja svih smrtnih slučajeva u svetu izazvano je kardiovaskularnim oboljenjima.

16.700.000 ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih oboljenja.

Za 30 godina, više od 500.000.000 ljudi će umreti odgojaznosti

Nepravilna ishrana je 62% slučajeva uzrok kancerogenih oboljenja

·        Dojke

·        Debelog creva

·        Prostate

·        Materice

·        Bubrega

Sistem za varenje je najviše ugrožen. Skoro 100% karcinomadebelog creva je prouzrokovano pogrešnim navikama u ishrani!

Poremećaji u ishrani nisu za potcenjivanje. Oni moguvoditi  ka trajnom oštećenju zdravlja, pa čak uzrokovati I smrt.

Još  je Hipokrat govorio  337. godine pre nove ere :” Neka hrana tvoja bude lek tvoj, a neka lek tvoj bude hrana tvoja!”

Sledeći put kada pripremate vašu hranu, imajte na umu da pravilna ishrana obezbedjuje ne samo fizički nego I psihološki razvoj svakog čoveka.

Na kraju, umesto da bude naš  lek, naša hrana postaje naš otrov!

 

Autorka : Olivera Nardeli 

 


Comments

Leave a Reply

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me